• darkblurbg
  • darkblurbg
  • darkblurbg

 

 

Hi wij zijn Jip en Marisse. We hebben elkaar een jaar geleden ontmoet in the Gambia, waar we beide wonen en werken.
Beide waren we werkzaam bij sociale ondernemingen.
Wonen en samen werken met Gambianen heeft ervoor gezorgd dat wij in korte tijd ontzettend veel van de Gambiaanse cultuur/culturen hebben mogen observeren en ervaren en op onze eigen gewoontes kunnen reflecteren.  

Jip van Scherpenzeel

Jip van Scherpenzeel, zesentwintig jaar en bijna twee jaar woonachtig in Gambia. Haar eerste aanraking met Gambia was tijdens haar studie Culturele Antropologie en  Ontwikkelingssociologie, hier deed zij een onderzoek naar empowerment van vrouwen en hun ideeën over gelijkheid en rechtvaardigheid. Haar interesse in het Afrikaanse continent en het recht op de basisbehoeften van mensen is zij verder gaan uitdiepen tijdens de Master International Development Studies in Wageningen.

Naast bij het Ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag en in Ethiopië voor een waterbedrijf werkzaam te zijn geweest, kwam ze toch weer terug in Gambia bij een sociale onderneming die als primair doel heeft werkgelegenheid te creëren door middel van het produceren van producten. Tijdens deze ervaringen heeft ze veel ervaring opgedaan bij het opzetten en managen van kleinschalig en grootschalige projecten en het werken met de lokale bevolking.

Zij is zeer gedreven en ziet ontzettend veel kansen in Gambia. Niet door het opleggen van ideeën, maar juist door het werken samen met de Gambianen en zien waar zij behoeften aan hebben.

Waarom is ‘’Humanity’’ voor jou belangrijk?

‘’‘Humanity’ is wat ons maakt zoals we zijn en de weg vooruit naar ontwikkeling door middel van compassie en empathie. Ieder mens zou toegang moeten hebben om een respectvol leven te leiden met toegang tot basisbehoeften zoals een maaltijd, water, onderdak en het hebben van rechtsondersteuning. ‘Humanity’ bevat vele verschillende elementen, maar het belangrijkste is dat we allemaal mensen zijn met dromen, uitdagingen en de mogelijkheid om samen te werken om vooruitgang voor iedereen te creëren, niemand uitgezonderd.’’

Waarom is ‘’Nature’’ voor jou belangrijk?

‘’De natuur is de start van ons bestaan en is overal om ons heen. De uitdaging ligt hier hoe te ‘dansen’ met de natuur om ons heen, in plaats van er tegen in te gaan. In de huidige wereld is dat waarschijnlijk één van de belangrijkste uitdagingen.’’

Marisse van Drunen

Marisse is van jongs af aan een ondernemer en probeerde haar duurzame en sociale hart in haar bedrijfsvoering door te voeren. Jip heeft haar master International Development Studies afgerond in Wageningen en heeft een passie voor ontwikkelingsbeleid, strategisch plannen, met een focus op het managen van natuurlijke bronnen, zoals water en landbouw. Samen geloven wij een sterk team te zijn. Dat met frisse energie de dingen kan creëren in The Gambia die nodig zijn.

Marisse is vanaf 2015 woonachtig in The Gambia. Ze heeft al meerdere projecten opgestart, geadviseerd en geïnitieerd in Gambia. Ze is begonnen met tuinprojecten (waaronder Nyamina Garden) en is later verder gegaan in produceren van natuurproducten en onderwijs. Zo geeft zij o.a. les in het ‘’from seed to business’’ programma van MyFarm, waarmee ze jongeren en volwassenen leert en helpt met opzetten van hun onderneming. Iets waar zij zelf ruimschoots ervaring in heeft. In Nederland heeft zij vanaf haar zeventiende meerdere ondernemingen en onderwijs projecten opgezet en tot een succes weten te brengen.

Marisse is erg enthousiast en ziet veel mogelijkheden in The Gambia. Ook wordt zij gekenmerkt door haar sterke sociale vaardigheden, wat haar niet enkel een fijne positie in de Gambiaanse gemeenschap heeft opgeleverd maar ook veel contacten met andere organisaties en toeristen.

Waarom is ‘’Humanity’’ voor jou belangrijk?

‘’Een van de dingen waar ik veel geluk uit krijg in het leven, is het één voelen met mensen. Waar achtergrond, verwachtingen en de rest van de wereld er even niet toe doet …  en we gewoon even met elkaar, samen zijn! ’’

Waarom is ‘’Nature’’ voor jou belangrijk?

‘’De natuur leert mij enorm veel! Zoals hoe alles in verbinding met elkaar staat. Elk dier heeft elkaar nodig als in het groter geheel kijkt…. net zo dat elk plantje weer anders reageert op weersomstandigheden, grond en andere planten. Het leeft, net zo als wij!’’

Contact

Foundation for Humanity and
Nature Connections

Nature Shop
New Road,
Kololi/ Senegambia

info@humanityandnatureconnections.com 
tours@humanityandnatureconnections.com 

 

Social media

"Be the reason why someone smiles today!"